BEHROOZ
مدیر بازنشسته
- 2010-01-01
- 2,398
- 13,727
چند روز پیش خبری منتشر شد که در نوع خودش خبر جالبی محسوب میشود. فایرفاکس رتبه دوم سهم مرورگرها را از دست داد جای خودش را به کروم داد. اتفاقی که معنا و مفهوم بسیار عمیقی دارد. مفهومی که باید الگوی شرکتهای نرم افزاری از جمله خود گوگل در سایر زمینه ها مانند اندروید قرار گیرد!
قبلا در مورد گوگل کروم در اینجا و اینجا نوشته بودم. اما با انتشار این آمار بر آن شدم که باز هم در مورد این شاهکار گوگل بنویسم. باورش سخت است اما کروم از نظر طراحی یک ابر مرورگر است و به لحاظ جنبه های فنی اقلا یکی دو سالی جلوتر از زمان خود و سایر رقبا حرکت می کند.
آنچه کروم را برای کاربران جذاب ساخته است سرعت بالای این مرورگر در اجرا روی سیستمهای مختلف ویندوز و مک و لینوکس است. این موضوع بر روی سیستم عاملهای مک و لینوکس که ساختار بهتری نسبت به ویندوز در مدیریت منابع دارند به طور بارزی مشهودتر است. گوگل کروم توان عالی در صرفه جویی منابع سخت افزاری دارد و همین موضوع موجب می شود که روی نوت بوکها عمر باطری بهتری فراهم کند.
شاید برخی عامل موفقیت گوگل کروم را موتور وب کیت بدانند که توسط اپل طراحی و کد باز گردیده است. اما جدای از موتور پردازش وب کیت که موجب نمایش خوب و سریع صفحات می شود عامل اصلی موفقیت گوگل کروم در مدیر منابع سخت افزاری یا همان Task Manager داخلی آن است.
کروم به طرز جالبی مانند یک سیستم عامل مستقل طراحی شده است! بسیاری از رویدادها یا همان event های خاص نیز مانند یک سیستم عامل در خود مرورگر پردازش و تصمیمگیری می شوند و به همین دلیل بسیار بعید است که مرورگر کروم هنگ کند! در واقع محتوای هر یک از اجزا صرفنظر از اینکه یک صفحه وب یا یک افزونه و یا یک پلاگین باشد به طور کاملا ایزوله مدیریت می شود. شاید تصور کنید همین که همه چیز ایزوله هستند موجب می شود هر المنت نیاز به منابع مستقل داشته باشد و موجب شود که در مجموع منابع مورد استفاده بالا برود اما چنین نیست! زیرا ساختار کروم مانند یک سیستم عامل است و در عین اینکه منابع کمی استفاده می کند این منابع به اشتراک گذاشته به طرز خوبی مدیریت می شوند که کاربرد منابع به نوعی در بین پروسس ها به صورت زمان بندی و ایزوله انجام شود. این موضوع که به مدد وجود یک مدیر منابع و وظایف یا همان Task Manager میسر گردیده و در عمل موجب شده که کروم امور را به بهترین وجه ممکن اولویت بندی کرده و انجام دهد. جالبتر اینکه همین مدیر وظایف (که هیچ ربطی به مدیر وظایف ویندوز ندارد در مک و لینوکس هم وجود دارد) با مدیر منابع سیستم عامل (مثلا در مورد مک همان برنامه Activity Monitor) به طرز جالبی تعامل سازنده و هوشمندانه دارد!
نوع طراحی مستقل المنتها در کروم مزیتهایی فراوان دارد. مثلا شما قادرید یک تب یا صفحه وب که هنگ کرده است را ببیندید بدون اینکه کل مرورگر هنگ کند و یا بسته شود و یا اینکه نصب و حذف افزونه ها بدون نیاز به راه اندازی مجدد مرورگر و به صورت فوری انجام می شود زیرا هر بخشی به طور مستقل اما تحت نظر مدیر منابع فعالیت می کند.
در کنار ساختار و طراحی عالی این مرورگر گوگل در حال توسعه رابط کاربری آن نیز هست. افزودن امکاناتی مانند فرمانهای صوتی و هماهنگ سازی با اکانت گوگل از جمله تغییراتی هستند که هر چه بیشتر شما را گوگلیزه خواهد کرد!